Екологија

Ада Међица, мали бисер реке Саве и Београда, на површини од 11,6 хектара у облику чамца, љуљушка се између Новог Београда и Аде Циганлије. Простор обрастао шумом, маштовитошћу власника у изградњи сојеница и кућица на води, привлачи пажњу многих љубитеља реке и природе.

Брига о Ади Међици поверена је Д.О. ’’Љубитељи Саве и Дунава- Београд, Ада Међица’’. Чланови друштва улажу средства и рад у циљу очувања и побољшања постојећег стања шума и зелених површина. На острву су заступљене врсте дрвећа јасен, јавор, млеч, врба, топола, храст лужњак старости 76 година и друго растиње.

У скплопу Управног одбора Аде Међице, као најбитнија, је основана еколошка комисија која са радном групом брине о заштити и очувању зелене површине острва. Сви радови везани за екологију се одвијају под надзором Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, Секретаријата за екологију Србије, Завода за заштиту природе, Србија шума, Завода за биоциде и Управним одбором Аде Међице.

Друштво је пре више година израдило шумску основу са намером очувања и побољшања постојећег стања шума и зелених површина. Пред нама је неопходан велики задатак! Да бисмо што успешније све уредили и очували у оквиру еколошке комисије основали смо еколошку радну групу под надзором председнице еколошке комисије Јелице Бобић.

Почели смо буквално од нуле. Требало је прво купити неопходан алат, очистити годинама запуштен горњи шпиц, земљиште оспособити за нове саднице, очистити од корова, пузавица, шибља и нанетог ђубрета. У новембру 2015. године смо засадили око 400 садница храста лужњака и јасена. Неговали смо их са пуно љубави и стрепње од поплаве- на жалост поплава се десила али је Иванка села у чамац и спашавала саднице од речног наноса. Успели смо! С пролећа смо поносно стајали и дивили се младим садницама. Уследило је окопавање, повезивање, прехрана, чупање лозе око садница, косидба и пружање неопходне неге из дана у дан.

Није нам то био једини посао. Чистили смо стазе, косили око њих, борили се са ђубретом које је бацано у шуму (нађено 8 wц шоља, браник од аутомобила, кровови реновираних сплавова итд). Организовали смо акције како би што пре све уредили. Ангажовали смо студенте Архитектонског факултета који су нам исписали табле са упозорењима и саветима за очување острва (’’паметни’’ су табле ломили и чупали). Организовали смо такмичења у кувању (од сакупљених средстава куповали смо алат), продавали мајице Аде Међице (’’једна мајица две саднице’’) за куповину садница, помагали организацију међународног пливачког маратона итд.

То није крај. Требало је још! Уследила је сеча презрелих, болесних и оштећених стабала уз одобрење Србија шума. Требало је очистити ту површину и припремити је за садњу 2000 садница храста лужњака и јасена. Мукотрпно се радило- најтеже је било очистити површину од лозе из корена и попалити грање од посечених стабала. И овај пут, захваљујући ентузијазну и љубави према природи и Ади Међици смо успешно завршили акцију. Сада нам само предстоји да молимо реку Саву да нас не поплави.

Сви чланови и посетиоци Аде Међице могу приметити позитивне промене у очувању флоре и чистоћи нашег острва. Иза свега овога стоји неизмеран рад Иванке Диздаревић, Предрага Леудара и председнице комисије Јелице Бобић.

Да би се острво очувало, није довољан само рад еколошке комисије. Потребно је укључити све чланове Удружења и посетиоце острва. То је наш главни задатак- да укажемо људима на значај и лепоту очувања природе.

Надамо се да ћемо наићи на ваше разумевање и помоћ како би острво остало јединствени бисер Саве.